I Region Sjælland står samtalen og nærværet omkring middagsbordet stærkest i Danmark. Knap to ud af tre sjællandske børnefamilier spiser nemlig sammen hver aften.
Vækkeuret ringer kl. 7.00. Madpakkerne skal smøres, børnene skal i institution, og online-mødet bliver sneget ind på cykelturen på vej på arbejde. Og det samme gentager sig, når børnene skal hentes igen. Alligevel formår mere end halvdelen af de børnefamilier i Region Sjælland at samles hver aften – et af de sidste faste samlingspunkter i hverdagen.
Forskellen er nemlig markant og viser, at sjællænderne, trods travle hverdage, stadig prioriterer fællesskabet omkring aftensmåltidet. En ny YouGov-undersøgelse viser, at hele 62 procent af sjællandske børnefamilier spiser aftensmad sammen hver eneste aften.
“Det er tydeligt, at aftensmaden ikke kun handler om mad. Det handler om kontakt. Vores undersøgelse viser, at mange bruger aftensmåltidet som dagens frirum til at tale sammen og være nærværende - og det er præcis dér, at madens sociale kraft folder sig ud,” siger Karin Wenner, madekspert hos HelloFresh.
Vi kan stadig blive bedre
Selvom mange sjællandske familier samles om middagsbordet, viser nye tal, at det kniber med at sætte tid nok af til fællesskabet og familien. Kun 41 procent af regionens børnefamilier sætter mere end en halv time af til aftensmaden - og det på trods af, at måltidet ofte er dagens eneste naturlige samlingspunkt.
I en hverdag præget af madpakker, skemaer, afhentning og indkøb er det ikke underligt, at aftensmaden presses ned til et minimum. For de fleste handler det om logistik – ikke lyst. Det er bekymrende, for fællesskabet omkring maden har stor betydning for, hvordan vi taler sammen, lytter til hinanden og kobler af efter en lang dag.
“Mange forældre vil egentlig gerne bruge mere tid sammen med deres børn omkring maden - både mens den bliver lavet og når den skal nydes. Men det er ofte planlægningen, indkøbene og hverdagens hamsterhjul, der stjæler den tid. Hvis tiden efter maden er for knap, så kan man prioritere at tage børnene med i køkkenet og få kvalitetstiden ind her også,” afslutter Karin Wenner.