Forårsrengøring: Byd foråret velkommen med flotte og rene gulve

Profilbillede
dato

Det bliver varmere, og fuglene begynder at synge – det er tid til den årlige forårsrengøring. Men hvordan rengør man egentlig bedst sit gulv, så det bliver flot og frisker boligen op? Gulvvirksomheden Timberman giver her en guide til forårsrengøring og pleje af gulvet.

Forårsrengøringen står for døren, men ifølge en undersøgelse fra Bolius og YouGov er det ikke alle typer rengøring, som vi danskere holder lige meget af.

Vinduespudsning er den værste tjans, som hele 28,2 procent hader mest, efterfulgt af rengøring på badeværelset, som 21,1 procent bryder sig mindst om. På tredjepladsen over de værste rengøringsopgaver er gulvvask med 13,8 procent af stemmerne.

Men ifølge teknisk chef Ole Quist hos gulvvirksomheden Timberman, som blandt andet beskæftiger sig med plejemidler til gulve, behøver rengøringen af hjemmets gulve ikke nødvendigvis være en hadeopgave i forårsrengøringen:

"For mange virker gulvvask som et uoverskueligt projekt, fordi det er et stort areal, og man skal sætte sig grundigt ind i behandlingen af gulvtypen på forhånd og vælge de rigtige rengørings- og plejemidler, hvis man ikke vil risikere at gøre mere skade end gavn. Men er man klædt godt på, er der ikke meget, der kan slå det færdige resultat med synet af et flot og rent gulv".

Men hvordan vasker og vedligeholder man så bedst sit gulv? Ole Quist giver her en guide i tre trin til rene og flotte gulve:

1. Undervurder ikke støvsugningen
Første punkt på dagsordenen i forårsrengøringen er støvsugning. Her er mange ofte ikke så grundige, fordi gulvet skal vaskes lige bagefter, men ifølge Ole Quist er det en god idé at være omhyggelig:

"Hvis man vil rengøre gulvet grundigt, er støvsugning et vigtigt trin, som fjerner det øverste lag skidt. På den måde kan man komme helt ned i dybden og opløse det snavs, som sidder fast. Er man for hurtig med støvsugningen, risikerer man derfor bare at tvære skidtet fra overfladen ud over hele gulvet i stedet for at fjerne det".

Regelmæssig støvsugning er desuden også med til at forebygge skader, da man på den måde ikke ridser gulvet med småsten eller andet, som ligger på gulvet.


Foto: Nem gulvrengøring. Kilde: Redaktionen 

2. Vask gulvet rigtigt
Når man har støvsuget sit gulv, er det klart til at blive vasket – hvis det er meget beskidt, kan det være en god idé at bruge en gulvrens først. Herefter er det vigtigt, at gulvet bliver vasket rigtigt – ellers kan man nemlig risikere at gøre mere skade end gavn:

"Forskellige gulvtyper og overfladebehandlinger kræver forskellige vaskemidler. Og hvis man ikke vil risikere at skade sit gulv, er det derfor vigtigt at vide, hvilken gulvtype man har, hvordan det er behandlet, og hvordan man skal vaske lige netop den type", forklarer Ole Quist og uddyber:

"Har du et lakeret trægulv, skal du bruge sæbe særligt målrettet den type – det kunne eksempelvis være Timberman gulvsæbe til lakerede trægulve. Ligeledes skal du bruge særlige vaskemidler til eksempelvis vinyl- og korkvinylgulve, hvis du har et gulv med vinyloverflade. Undgå så vidt muligt at bruge universalrengøring".

Han fremhæver desuden, at det ved trægulve er vigtigt at bruge en hårdt opvredet gulvklud eller -moppe uden for meget overskydende vand, da trægulve ikke har godt af for meget fugt. Det kan derfor også være en god idé at tørre gulvene efter med en tør klud eller moppe.

3. Husk optimal pleje
Sidst, men ikke mindst, er det en god idé at slutte forårsrengøringen af med pleje for at holde dem rene og pæne i lang tid. Ligesom ved vasken afhænger plejemidlet også i høj grad af overfladen og gulvtypen:

"Mange glemmer at pleje deres gulve og tænker, at en gulvvask i ny og næ er nok til at sikre et rent og holdbart gulv. Og hvis man bruger et specialvaskemiddel, som er særligt tilpasset gulvtypen, kan man da også lade der gå længere tid mellem plejebehandlingerne, da det typisk vil være tilsat plejende ingredienser. Det mest optimale er dog stadig at pleje dem særskilt en gang i mellem ved for eksempel at give det lakerede trægulv en plejebehandling – igen afhænger plejen af typen og overfladen".

"Er man i tvivl om, hvordan man bør vaske og pleje sit eget gulv derhjemme, kan man altid spørge til råds hos producenten eller forhandleren", understreger Ole Quist.

Kilde: Timberman